Kempense ondernemers discussiëren met Jef Colruyt over duurzaam ondernemen

Rentabiliteit is niet langer de enige doelstelling van een onderneming. Wie duurzaam wil ondernemen heeft ook oog voor het milieu en het maatschappelijk welzijn. Binnen de werkgeversorganisatie Voka hebben de zogenaamde PLATO-peterschapsprojecten dit jaar zowel oog voor rentabiliteit als duurzaamheid.

Zo’n twintig Kempense ondernemingen tekenden in dit opzicht aanwezig op de duurzaamheidsdag van vorige vrijdag van het project PLATO bij het distributiebedrijf Colruyt in Halle. Verscheidenen onder hen hadden meteen de daad bij het woord gevoegd en waren met de bus naar Halle gekomen.

“De doelstelling van PLATO is de professionalisering en de rentabilisering van de bedrijfsvoering binnen een KMO”, zegt Innes Borghs van Voka Kempen. “PLATO is in dit opzicht een enthousiast lerend netwerk waarbij bedrijfsleiders kennis en ervaringen met elkaar delen. Een PLATO-project duurt maximaal twee jaar en leg je af met een 15-tal collega-ondernemers. De groepen werken rond thema’s die ondernemers echt bezig houden en dit onder begeleiding van hun peters en meters. Dit jaar hebben we over heel Vlaanderen 60 groepen van telkens 15 deelnemers gemobiliseerd.”

De happening bij Colruyt in Halle lokte heel wat positieve commentaren uit. In workshops werd eerst gediscussieerd over duurzame thema’s zoals energieverbruik, mobiliteit, ketenbeheer, samenleven, personeelsbeleid en strategie. Tijdens een aansluitend panelgesprek konden de PLATO-deelnemers de visie van Jef Colruyt, Carlo Van Tichelen (Mentors in Marketing) en professor Dr. Luc Dekeyser (SD Worx)
evalueren.

De deelnemers uit de Kempen:
* Karel Beneens van het bouwbedrijf Beneens Jozef en Zonen
* Gerdy Vervloesem van de Bank J. Van Breda & Co
* Alfons Mathieu van Belgoprocess
* Wim Van Den Heuvel van Bergse Aardbeien
* Bice Mennes van Bouwbedrijf Membo
* Jan Mertens van het dienstenbedrijf Contineo
* Geert Schoofs van De Ark.
* Gust Dierickx van DNCS
* Günther Peeters van GPEC Events & Communications
* Yves Hanssens van HAVI Logistics
* Björn Kiekens van het Innovatiecentrum
* Bart Stijnen van Janssen Pharmaceutica
* Bianca Van de Vloet van Janssen Pharmaceutica
* Dominique Merckx van Kantara
* Marc Kox van KPMG
* Hugo Geuens van Laborex.be
* Jo en Bert Van Hove van Odrada
* Noël Custers van Philips Innovative Application
* Pierre Stubbe van Stubbe Pierre
* Carine Van Hove van Vito