Opnieuw een prijs voor ‘STEM voor geothermie’, het onderwijsproject rond de geothermieboringen op de Molse Balmatt-site. Nadat het eerde al de Jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten had gewonnen, ontving het binnen diezelfde organisatie nu ook de Publieksprijs als beste communicatieproject.

Het winnende team uit de Kempen bestaat uit Swa De Schutter, Ben Laenen, David Lagrou en Dries Vos. Ze lagen aan de basis van de schoolbezoeken aan de geothermiecentrale in Mol, die tot doel hebben om leerlingen warm te maken voor technisch onderwijs en een STEM-richting. Tegelijk creëerden ze een musical in samenwerking met regisseur Luc Stevens rond het thema van geothermie, die werd bijgewoond door zo’n 3.000 leerlingen.

De publieksprijs werd georganiseerd door het wetenschapsblad Eos. Bijna 3.500 wetenschapsfans brachten hun stem uit en 750 daarvan waren voor het Kempense viertal.

Uitzonderlijke verdienste
De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de ‘onderscheidingen wetenschapscommunicatie’ uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. Alle vormen komen in aanmerking: boeken, projecten of activiteiten voor specifieke doelgroepen, (populariserende) artikels, lezingen, blogs, enz. Dit keer ontvingen 15 wetenschappers of teams een onderscheiding. Iedereen kon via de Eos-website stemmen voor de publieksfavoriet en die komt dus uit de Kempen.