Kempense landbouwbedrijven boven in innovatiecampagne

Dirk Maris (Arendonk) met zijn 'bloemendak'. Foto © Innovatiesteunpunt.

Dirk Maris (Arendonk) met zijn ‘bloemendak’.
Foto © Innovatiesteunpunt.

4 Kempense landbouwbedrijven krijgen elk 2.500 euro steun van het Innovatiesteunpunt voor de land- en tuinbouw. Een jury koos hen samen met 7 andere Belgische ondernemingen uit een totaal van 113 inzendingen voor de 2-jaarlijkse innovatiecampagne. Het grote publiek kan tot 7 december zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs, die 1.500 euro extra oplevert.

De 10de Innovatiecampagne richtte zich op innoverende initiatieven in de brede zin van het woord. Deelnemen kon met kleine en grote initiatieven rond milieu- en technologische innovatie, productinnovatie, strategische innovatie of energie-innovatie.

Bloemendak
De eerste laureaat uit de Kempen is Dirk Maris uit Arendonk. Hij wil bloemen laten ingroeien in sedumtegels voor groendaken, wat die aantrekkelijk maakt voor bijen. Vanuit Engeland is er al vraag naar dit bloemendak en Dirk is volop bezig met de uitwerking ervan. Het is een uitdaging om nu de beste mix aan bloemen te vinden zodat het groendak onderhoudsvriendelijk en efficiënt is. Op langere termijn kan deze innovatie zorgen voor een revolutie in groendaken die bijdraagt aan de versterking van de bijenpopulatie.

Hoevewinkel 2.0
Fruitteler Bruneel-Cox uit Rijkevorsel en groenteteler Van Elven uit Veerle-Laakdal slaan de handen in voor de mobiele hoevewinkel 2.0. De nieuw ontwikkelde container kan worden neergezet op gelijk welke plaats en biedt een volledig nieuwe winkelervaring. Het is een onbemande shop, met camerasysteem. De verkoop gebeurt via self-scanning en is cashloos. Daardoor kan met ruime openingsuren worden gewerkt en kan de winkel 7 dagen op 7 open zijn.

Melkarm
Patrick Van Ham uit Wuustwezel bouwde de ‘melkmobiel’, een mechanische melkarm die zijn echtgenote helpt bij de fysiek belastende activiteit van het melken. Zij ondervond problemen aan haar elleboog, pols en schouder en kon daardoor de activiteit nog maar moeilijk aan. Om hiervoor een oplossing te creëren, verbouwde Patrick een tweedehands scootmobiel. Aan het plafond van de melkstal installeerde hij een rail waarlangs de constructie rijdt.

Stemmen voor de publieksprijs gebeurt via deze weg.