De chef-koks Dirk Ver Heyen (Potiron, Kasterlee) en Jess Van Weert (à la carte, Heist-op-den-Berg) lanceren samen de MX-Gin. Bijzonder is dat de oranjekleurige gin na de toevoeging van tonic goud kleurt. MX staat voor Maxima, ook de naam van de Nederlandse koningin. Een Nederlandse distributeur zal de gin daar verdelen.

Dirk Ver Heyen lanceerde vorig jaar oktober met een aantal Kastelse ondernemers de Gin Pit, een gin op basis van pompoenpitten, de nationale vrucht van Kasterlee. Toeval bracht hem in contact met Jess Van Weert en ze spraken om de Gin Pit ook buiten Kasterlee te verdelen. Maar de samenwerking ging verder.

Zoals een nieuw gerecht
“Het resultaat is een nieuwe en unieke gin”, zeggen Ver Heyen en Van Weert. “Het voelde voor ons aan als het creëren van een nieuw gerecht. Ook daar moeten al de componenten aanwezig zijn, zoals een krokantje en een zure toets bijvoorbeeld.” De naam van de MX-Gin is afgeleid van Cucubita Maxima, de Latijnse naam van een pompoensoort. “Een schitterende naam voor een oranje gin.”

CS Beverage & More lanceert de gin in Nederland. “Eigenaar en Nederlander Coen Scholder is fan”, weet Van Weert. In eigen land wordt de gin voor het eerst geschonken tijdens het event Zero Degrees op 11 november in La Source in Oevel.