De uitbaters van 4 Kempense cafés mochten deze week op de koffie – nu ja – bij de Nederlandse trappistenbrouwerij van La Trappe in Berkel-Enschot. Ze ontvingen er een email bordje van La Trappe Gouverneur. Daarmee beloont de brouwerij horecazaken die trappistenbieren een warm hart toedragen.

De uitverkoren horecazaken zijn: De Crawaett in Lille, Oud Hoogstraeten in Hoogstraten, In Den Drietip in Tielen en Goede Vrijdag in Herselt. “Het was de eerste keer dat La Trappe dit organiseerde”, vertelt Peter Van Glabbeek van Staminee De Crawaett. “Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan het gouverneurschap. Je moet een degelijke trappistenkaart hebben en de bieren bewaren en schenken volgens de regels van de kunst. In de loop van het jaar moet je ook een paar keer de bieren van La Trappe van het vat hebben en verder zijn ze op voorhand de horecazaken komen bekijken naar uitstraling toe.”

Authenticiteit
Van Glabbeek is blij met het gouverneurschap. “Wij zijn ingegaan op de uitnodiging omwille van de authenticiteit van de trappistenbieren. De bieren worden al heel lang op dezelfde manier gemaakt, los van de smaken van het moment, en met veel aandacht voor kwaliteit.”

Intussen is La Trappe bezig met de erkenning van horecazaken over heel het land. “Het bordje is 1 jaar gelden en er komt jaarlijks een herkeuring. Wij verwachten in de loop van het jaar een mistery shopper”, aldus nog Peter Van Glabbeek.