Kempense bouwbedrijven zetten Buildchem op de rails

bouwbouwenDe Kempense bouwbedrijven willen koploper zijn in duurzaam bouwen. Ze waren daarom maandagavond gastheer voor de kick-off van Buildchem. Buildchem is een nieuw opgezet samenwerkingsverband tussen de bouwsector en de chemiefederatie Essenscia. Het gaat erom de knowhow op het vlak van kunststoffen en bouwchemicaliën samen te brengen.

Duurzaam en energie zuinig bouwen is al vele jaren een van de prioriteiten van de Kempense bouwondernemingen, zegt Jan Aerts van de Confederatie Bouw Kempen. “Om de Europese doelstellingen van een groener, socialer, innovatiever en creatiever economisch weefsel te bereiken moeten we ook in Vlaanderen de samenwerking stimuleren doorheen alle ketens. Wij moeten hervormen.”

Buildchem wil  de cross-sectorale samenwerking stimuleren. In dit opzicht worden de producenten van kunststoffen en bouwchemicaliën samengebracht met de grootverbruikers van hun producten. Buildchem kan op die manier ook het kennisniveau van duurzaam materiaalbeheer op elkaar afstemmen en de bedrijven tevens bewust maken van de voordelen van nieuwe duurzame businessmodellen. Concreet: in zogenaamde demonstratielabs zullen de huidige koplopers op het vlak van innovatie en duurzaamheid hun transitieverhaal met elkaar delen. Binnen clusters van bedrijven kan op die manier ook naar synergie worden gezocht.

De roadshow Buildchem deed de provincie Antwerpen als eerste stopplaats aan. Op het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen in Westerlo mocht Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw tientallen genodigden ontvangen. Onder de aanwezigen was ook Peter Bellens, de gedeputeerde van de provincie Antwerpen. Ze luisterden oa. naar de uiteenzetting van Frank Geerts, de projectleider van Buildchem.

Getuigenissen waren er ook van Bernard De Potter, de administrateur-generaal van het Agentschap Ondernemen. Verder Jan Desmyter, het diensthoofd van de WTCB,  Dominiek Ebo (Deceuninck Plastics),  Koen Van Hoeyweghen (Deceuninck Plastics), Lieve Taets (Emulco), Jef Lembrechts (Vanhout) en Filip Van Mieghem (Soudal).