Kempense boekhouders bekronen eindwerken met Accountantsprijs

De laureaten met vlnr: Jore Camps, Bram Sanders en Veerle Van Tiggel.

De laureaten met vlnr: Jore Camps, Bram Sanders en Veerle Van Tiggel.

Voor de 25ste keer al heeft de KBAB vanmiddag de Accountantsprijs uitgereikt. De beroepsvereniging van Kempense boekhouders en accountants beloont daarmee eindwerken van laatstejaarsstudenten in de richtingen Toegepaste Economische Wetenschappen, Accountancy-Fiscaliteit en HBO5-Boekhouden. De laureaten dit jaar zijn Jore Camps (Meeuwen-Gruitrode), Bram Sanders (Arendonk) en Veerle Van Tiggel (Turnhout).

Met de prijs wil de beroepsvereniging de aandacht van studenten voor het vakgebied levendig houden. Dit jaar boog de 12-koppige jury zich over evenveel ingediende eindwerken. Juryvoorzitter Willy Krikilion maakte de winnaars bekend tijdens een academische zitting in Den Eyck in Kasterlee.

Tax shelter
Bram Sanders uit Arendonk (Thomas More) won met zijn bachelorproef ‘Tax shelter van audiovisuele werken’. “Ik ben een vergelijking gaan maken van de tax shelter voor audiovisuele werken, zoals films, in de periode voor en na de hervorming in 2014. Daar zijn toch wel belangrijke verschillen. Ik heb ervoor gekozen om zowel de boekhoudkundige als fiscale gevolgen te onderzoeken. Mijn besluit? Het is voor een bedrijf zeker de moeite om te overwegen indien je rekening houdt met een aantal factoren. Het blijft een investering en elke investering brengt risico met zich mee, denk maar aan de recente problemen rond Corsan. Mijn boodschap: onderzoek goed de productie waarin je wil investeren en check voldoende het productiehuis.”

In de categorie Hoger Beroepsonderwijs was de prijs voor Veerle Van Tiggel (Horito) met haar eindwerk ‘De aanvullende pensioenen voor zelfstandigen’. “Ik zette de 3 peilers van het pensioen naast mekaar: het wettelijk, het aanvullend en pensioensparen”, vertelt de laureate. “Vaststelling is dat er een grote nood is voor een aanvullend pensioen bovenop het wettelijk. Voor een zelfstandige zonder vennootschap is een VAPZ de beste aanvulling, voor zelfstandigen met een vennootschap zijn er meer mogelijkheden zoals een individuele pensioentoezegging en groepsverzekering. Ik toonde alles aan via een cijfervoorbeeld.”

Gastspreker tijdens de plechtigheid was Lawrence Urbain, adviseur bij het Europees parlement, die een overzicht bood van 10 jaar economische crisis.