awsAWS Hydroseeding uit Kasterlee heeft opnieuw het contract binnengehaald voor het inzaaien van de vlaktes naast de tweede start- en landingsbaan op Zaventem. Die ondergaat de komende weken een grondige renovatie. “Vorig jaar spoten we ook al 150.000 vierkante meter op met gras na de renovatie van de eerste landingsbaan”, zegt zaakvoerder Ernie Colebunders.

Bijzonder is dat het Kempense bedrijf daarvoor een speciale mengeling gebruikt die geen insecten en dus ook geen vogels aantrekt. Zoals bekend zijn vogels dé schrik van elke piloot. “De mengeling is een eigen ontwikkeling die we Endo Fight noemen”, legt Colebunders uit. Het gras is niet alleen insectenwerend maar ook engerlingen, dat zijn larven van kevers, zijn er allergisch voor. Geen insecten en geen larven betekent dat vogels er veel minder te zoeken hebben.

“Voor dit project gebruiken we ook gecoat zaad”, gaat de zaakvoerder verder. “Dat is een behandeling die we hier in Kasterlee ontwikkelden en toepassen en die zorgt voor een betere wortelgroei en een betere resistentie tegen droogte. Het plantje maakt dan veel meer wortels aan. Deze techniek passen we ook veel toe op golfterreinen.” AWS gaat vanaf begin augustus aan de slag in Zaventem.

Vader Eddy Colebunders was destijds de pionier in België op het vlak van hydroseeding, het ‘spuiten’ van gras- en andere mengsels op vaak moeilijke ondergronden. Intussen beschikt het bedrijf over de grootste hydroseeder van Europa met een capaciteit van 10.000 vierkante meter per uur.

Pairi Daiza
De Kastelse onderneming heeft naast Zaventem nog een ander mooi project op de planning staan, namelijk het bekleden van 2 vulkanen in het dierenpark Pairi Daiza in Henegouwen. “Die gaan we bekleden met een kruidenmengsel”, vertelt Ernie Colebunders. “Bijzonder is dat we daar zullen werken op substraat en in twee lagen: eerst een onderlaag en vervolgens een laag met het kruidenmengsel.”