Kempens 3D-printbedrijf en kunstenares maken nieuwe generatie asurnen

LIfeLoveLossKeramiste Tinne Debruijne en 3Dmatic startten in Westerlo met een uniek project. Zij creëren via de techniek van het 3D-printen een gepersonaliseerde ‘memorybox’ voor belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven: geboortes, huwelijken en overlijdens: Life Love Loss.

Het concept ontstond toen keramiste Tinne Debruijne naar aanleiding van een overlijden in haar naaste omgeving een eigentijds, gepersonaliseerd object creëerde ter vervanging van klassieke asurnes. Zo ontstonden de ‘unspoken words’, een antwoord op het ‘ik heb je nog zoveel te vertellen’-gevoel. De moderne urne van Tinne Debruijne bestaat uit een container met een foto van de overledene en een omhulsel met de gegraveerde naam en datum. Aan de binnenzijde van dit omhulsel – maar voldoende zichtbaar aan de buitenzijde – wordt een persoonlijke tekst geplaatst.

Guy Hoegaerts en Sven Smouts: “Een hindernis bij het vermarkten van de gepersonaliseerde urn was de productietijd. De productie van een gepersonaliseerde handgemaakte urne  neemt immers een 6-tal weken in beslag. De technologie van het 3D-printen bood een oplossing: een geprint model kan tijdens de uitvaartplechtigheid al gebruikt worden. Het geprinte resultaat is bovendien moeilijk te onderscheiden van een handgemaakt model. De details van het oorspronkelijke kunstwerk werden nauwkeurig verwerkt in de computertekening en het materiaal is qua gevoel en uiterlijk gelijk aan het origineel.  Het uiteindelijke “geprinte” resultaat blijft dus een uniek, persoonlijk en eigentijds kunstwerk, maar met de voordelen van de nieuwe technologie.”

Het concept leende zich voor meerdere toepassingen van de ‘memorybox’ en vormt nu het uitgangspunt voor het ‘Life Love Loss’-concept: een aangepast design – met onder meer een afneembaar deksel – kan worden gebruikt als ‘memorybox’ voor jonggehuwden en bij de geboorte van een kind.