Vanmorgen is in de Warande in Turnhout de Kempenatlas voorgesteld. Het project omvat een boek en een tentoonstelling die pretenderen de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart te brengen. Initiatiefnemer is het centrum voor architectuur AR-TUR, dat een heleboel partijen achter het initiatief kon verzamelen.

12 thematische kaarten geven een inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden van de regio. Vele foto’s en archiefbeelden van archetypische plekken tonen de Kempen in al zijn facetten. Kunstenaars tonen verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

Uitnodiging
De voorbije eeuwen duidden cartografen de Kempen systematisch aan als een niemandsland. Pas in het begin van de 19de eeuw kwam daar verandering in. Er was overvloedig ruimte beschikbaar voor zware industrie, grote infrastructuurwerken en gedurfde experimenten. De Kempen was een laboratorium waar vernieuwende inzichten in landbouw, armenzorg of mobiliteit voor het eerst werden uitgetest. Die bijzondere geschiedenis heeft de streek gemaakt tot wat ze vandaag is.

AR-TUR lanceert met de Kempenatlas een uitnodiging tot gesprek tussen beleidsmakers, ontwerpers en bewoners over de ruimtelijke uitdagingen in de Kempen. Ze zien het werkstuk als een inspiratiebron voor iedereen die mee de schouders wil zetten onder een duurzame toekomst voor de regio.

Aan het project verleenden Universiteit Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Warande en Public Space hun medewerking, met steun van onder meer de Vlaamse overheid en de Provincie Antwerpen.

Het boek is vanaf vandaag te koop, de bijhorende tentoonstelling loopt tot 19 november in de Warande in Turnhout.