Kempenaars zetten schouders onder Vlaamse biotech

Ajit Shetty en Staf Van Reet, twee gerenommeerde Kempenaars hebben zich geëngageerd voor de VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Shetty en Van Reet zijn twee oudgedienden van het farmaconcern Janssen Pharmaceutica uit Beerse.

Het VIB is een Vlaamse instelling die in de samenwerking met farma- en biotechbedrijven en met de steun van de Vlaamse overheid technologietransfer probeert te realiseren. Het VIB zet ook eigen ondernemingen op. Het instituut telt vandaag liefst 1300 mensen die verspreid zijn over 75 biotechonderzoeksgroepen in de verschillende Vlaamse universiteiten.

Ajit Shetty was van 1999 tot 2008 de topman bij Janssen Pharmaceutica. Hij stootte naderhand door tot het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson. Staf Van Reet was in de jaren negentig algemeen directeur van het farmabedrijf.

Shetty treedt nu toe tot de raad van bestuur van de VIB terwijl Van Reet eerder al voorzitter benoemd werd.

Het VIB stond eerder al aan de basis van succesvolle Vlaamse biotechbedrijven als Crop Design, Devgen en Ablynx.

Vlaanderen telt onderhand zo’n 100 biotechbedrijven die actief zijn in zowel de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, landbouwtechnologie als industriële biotechnologie. De sector stelt 13.000 mensen tewerk.