Kempenaars brengen state-of-the-art verlichting naar Amsterdamse tennisclub

UCS AmsterdamChris Proot ( chris@vns-gdtechnorth.com) van VNS Benelux uit Westmalle brengt state-of-the-art LED-verlichting naar USC, de tennisvereniging van de Universiteit Amsterdam.

„De tennisvereniging beschikt over vier pleinen die voordien enkel tijdens de wintermaanden overkapt waren via een mobiele overkapping. Veldemangroep uit Bree zorgt nu voor de permanente overkapping onder de vorm van een grote tent waarvan de zijflanken bij mooi weer open kunnen, en die tijdens koelere periodes verwarmd wordt. Zij zochten een industriële verlichting die niet alleen de juiste lichtopbrengst had, maar ook energiezuinig was, met bovendien geschikte armaturen die de tennissers niet verblinden. Onze LED-verlichting kwam als beste oplossing uit de bus.”

„VNS Benelux behoort tot een Europese groepering van onafhankelijke bedrijven die professioneel bezig zijn met industriële LED-verlichting. We bestaan 15 jaar. Ik ben onafhankelijk verdeler in de Benelux en ging een samenwerking aan met GDTech uit Luik. Zij beschikken over een ingenieursteam van 120 man sterk en zijn erg beslagen in de luchtvaartechnologie. De afdeling Tailor Made Solutions bestudeert en ontwikkelt nieuwe toepassingen van LED-verlichting. Zij zochten naar de best mogelijke technische samenstelling om een zo groot mogelijke lichtopbrengst te kunnen genereren. Hun inzichten zijn verwerkt in de verlichting die we plaatsen in Amsterdam.”

VNS Benelux levert 12 lampen per tennisterrein, er zijn vier pleinen, dus 48 lampen in totaal. „De verlichting die we installeren bestaat uit een mix van 270 en 400 watt-armaturen. Onze LED-verlichting biedt een lichtopbrengst van gemiddeld 750 lux, met een gelijkwaardigheid van 0,75. Dit is behoorlijk indrukwekkend, als je weet dat in de sportsector een gelijkwaardigheid van 0,7 de norm is.  Een goede lichtopbrengst was erg belangrijk voor onze opdrachtgever, maar ook duurzaamheid speelde een grote rol. Een LED-lamp verspreidt erg gericht licht, en dus is er minder lichtpollutie. Onze lampen geven licht daar waar nodig is. We bieden een erg grote lichtopbrengst, maar tegelijk is het energieverbruik beperkt: de 12 armaturen per terrein, vier van 270 watt en acht van 400 watt, verbruiken samen 4.280 watt. Als je de lichtopbrengst zou vergelijken met klassieke lampen, zou je een kleine 12.000 watt per terrein nodig hebben… Bovendien zijn onze lampen goed voor 50.000 tot 60.000 branduren. En dat is belangrijk voor de tennisvereniging waar men nu zomer en winter kan spelen dankzij de overkapping.”

De verlichting wordt geïnstalleerd door E&M Projects uit Balen. „Wij installeren alle verlichting en sturen deze aan via domotica. Alle tennisleden kunnen via hun smartphone een tennisbaan reserveren. De reservatietool is gekoppeld aan het sturingssysteem van de verlichting. De aanwezigheid op de baan wordt ook gecontroleerd, en de verlichting gaat automatisch aan en weer uit als de baan verlaten wordt. Natuurlijk zal die verlichting alleen aanspringen wanneer er onvoldoende lichtintensiteit is, dat wordt aangegeven door de sensoren die we installeren. Ook de verwarming van de tennisbanen wordt mee opgenomen in het sturingssysteem,” licht Paul Janssens toe.