Kempenaar ziet meteen brood in vrije handel met Iran

bitumenDe inkt van het nucleair akkoord tussen de internationale gemeenschap en Iran is nog maar amper droog en nu al kondigt Marcel van Kaam van Aphiria Consultancy uit Rijkevorsel een partnership aan met een grote Iranese onderneming. Door het akkoord vallen de sancties tegen Iran weg en kan het land weer internationaal economisch actief zijn.

“Dankzij het nucleair akkoord kunnen wij ons partnership met Iran Bitumen Company aankondigen”, zegt Marcel van Kaam. “We hebben de jongste maanden intensief met hen overlegd om hun kwalitatieve bitumen over de hele wereld te gaan verkopen.” Bitumen zijn een bijproduct uit ruwe aardolie en worden vooral gebruikt bij de productie van asfalt.

Nieuwe mogelijkheden
Van Kaam heeft een verleden in de internationale trading en consultancy. “Een maand of zes-zeven geleden stelde ik mezelf de vraag: waar bevinden zich opkomende markten en waar kunnen we producten vandaan halen? Zo kwam ik terecht in Iran omdat de gesprekken eraan zaten te komen.”

Aphria Consultancy heeft de exclusiviteit om wereldwijd de bitumen van Iran Bitumen Company te verkopen. “Ze hebben beslist om de productie zelf te blijven doen, maar de verkoop uit te besteden”, aldus Marcel van Kaam. “De bitumen zijn afkomstig van twee grote overheidsraffinaderijen maar we sloten ook een akkoord met één private raffinaderij. Via die private onderneming kunnen we ook kleinere volumes aanbieden.”

Van Kaam zegt nu al klanten te hebben in India en Bangladesh en onderzoekt of ook de Europese markt interessant kan zijn. “De vraag is of we bijvoorbeeld via de havens van Antwerpen of Rotterdam werken, of we aan de Middellandse Zee blijven en van daaruit transport organiseren.” Potentiële afnemers ziet hij in asfaltcentrales, wegenbouwers, dakwerkbedrijven, enz. “We hebben toestemming om wereldwijd tot 50.000 metrische ton per maand te verkopen.” De Kempenaar verwacht dat het nog anderhalf tot twee maanden kan duren vooraleer de handel met Iran ook effectief kan starten.