De handelsrechtbank heeft de 3 Belgische vennootschappen boven de winkelketens McGregor en Gaastra bescherming verleend tegen schuldeisers. Tegelijk stelde ze 2 gerechtelijke mandatarissen aan. Die moeten samen met CEO Kris Van de Mierop uit Vlimmeren een herstructureringsplan uitwerken. De groothandelsactiviteiten via Galeria Inno, de multimerkenwinkels en zelfstandige franchisenemers blijven buiten het gerechtelijk akkoord.

Beide modemerken baten in België 20 winkels en 3 outletstores uit. Samen werken er 184 mensen. De omzet van die fysieke winkels staat al enige tijd onder druk. Vooreerst omdat de Belgische retailentiteiten nog gevolgen ondervinden van het faillissement afgelopen zomer in Nederland van de voormalige moedervennootschap. Daarnaast neemt de omzet ook sterk af door het gewijzigde consumentengedrag. Consumenten kopen steeds meer online. Ondanks het sluiten van een aantal winkels, dringt zich een grotere herstructurering op.

Doorstart
De gerechtelijke mandatarissen Peter Verstraeten en Deborah Dobson kregen van de rechtbank de opdracht kandidaat-overnemers te zoeken voor de uitbating van de Belgische winkels. “Wij hopen op een doorstart voor een zo groot mogelijk aantal personeelsleden en winkels”, zegt de Kempense CEO Kris Van de Mierop. “We zullen dan ook samen met de gerechtsmandatarissen alles in het werk stellen om geschikte kandidaat-overnemers te zoeken. We informeren eveneens bij onze huidige moedervennootschap omtrent de overname van bepaalde activiteiten. We geloven nog in de toekomst van onze fysieke winkels. De consument wordt steeds veeleisender, maar het is aan ons om daar op in te spelen door de inzet van moderne technologieën en het verhogen van de shopbeleving Gedurende de periode van gerechtelijke reorganisatie zullen de winkels normaal openblijven.”