© Foto Elle Van Loy

© Foto Elle Van Loy

Bij saffraanboerderij Belgische Saffraan in Morkhoven is de SFFRN London Dry Gin voorgesteld. Het gaat volgens de initiatiefnemers om de eerste saffraangin in zijn soort ter wereld. Saffraanboeren Marc Leloup en Linda Van den Bulck deden voor de productie een beroep op VIBE Distillers uit Herentals.

“Ik liep met het idee al een jaar of 4 rond”, vertelt Linda Van den Bulck. “We hebben contact gehad met enkele distilleerders maar een samenwerking ging telkens niet door. Tot we toevallig terechtkwamen bij Ben Heylen en Filip Janssens van VIBE Distillers. Met hen klikte het meteen. Ze hebben een eerste versie gemaakt die nadien nog is bijgestuurd na proefsessies met een aantal ginkenners. Nu hebben we een topproduct.”

200 flessen
Wat de gin bijzonder maakt, is dat die werd gedistilleerd met echte saffraan en niet geïnfuseerd zoals bij andere saffraangins. “Er gaat een grote hoeveelheid saffraan in”, wil Linda Van den Bulck kwijt over het recept. De SFFRN Gin heeft een alcoholvolume van 43% en voor de lancering zijn 200 flessen van een halve liter geproduceerd. “Gezien de positieve reacties die we al kregen, zullen we snel bij moeten produceren”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

De gin wordt zaterdag aan het grote publiek voorgesteld ter gelegenheid van de kerstmarkt op de saffraanboerderij. Verder wordt hij verkocht in de eigen hoevewinkel en via een aantal restaurants. Restaurant Au Comptoir (Ivan Menten) in Gierle heeft voorlopig de exclusiviteit voor de Kempen.