De gemeente Kasterlee mag zich met de deelgemeenten Lichtaart en Tielen binnenkort officieel een toeristisch centrum noemen. De Vlaamse regering gaf hiervoor een positief advies. Verwacht wordt dat Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts spoedig de erkenning verleent. Een erkenning als toeristisch centrum biedt de lokale economie extra mogelijkheden.

Kasterlee zelf is al langer erkend als toeristisch centrum, maar dat gold niet voor Lichtaart en Tielen waarmee het later fusioneerde. Daarom is een procedure opgestart voor de erkenning van het volledige grondgebied. Zo’n erkenning geeft ondernemers extra mogelijkheden naar zondagsopeningen en de tewerkstelling op zon- en feestdagen.

Een erkenning geeft bijvoorbeeld Bobbejaanland de mogelijkheid jobstudenten tussen 15 en 18 jaar in te zetten. Het pretpark was trouwens vanaf het begin betrokken bij de aanvraag.

3 voorwaarden
Om aanvaard te worden moet een gemeente minstens 55.000 overnachtingen per jaar noteren, minstens 1 attractie hebben die minstens 5.000 bezoekers per jaar lokt en 1 horecazaak per 130 inwoners. Alleen dat laatste cijfer haalt de gemeente niet, maar niettemin was er het gunstig advies van de Vlaamse overheid.