Kastelse ondernemers brengen eigen gin op de markt

Initiatiefnemers Frank van Alphen, Wilfried Van Gorp, Dirk Ver Heyen, Thomas Cuyvers en Jan Cooymans.

Initiatiefnemers Frank van Alphen, Wilfried Van Gorp, Dirk Ver Heyen, Thomas Cuyvers en Jan Cooymans.

Vanavond is in Kasterlee de Kastelse Pit voorgesteld, een nieuwe gin waar verschillende lokale ondernemers hun schouders onder zetten. Als basis gebruiken ze gebrande pompoenpitten, verwijzend naar de pompoenfolklore in het dorp en de bijnaam van de inwoners: pompoenpapeters. De initiatiefnemers willen van het nieuwe streekproduct een blijver maken.

Het idee voor de gin komt van bibliothecaris Jan Cooymans, die ermee naar distillateur Thomas Cuyvers van Taxandria Distillaten uit Sint-Lenaarts trok. Voor de smaakverfijning en omwille van zijn kennis van pompoenbereidingen betrokken ze bij hun project Dirk Ver Heyen, eigenaar en chef van restaurant Potiron in Kasterlee. De laatste distillaatcorrecties gebeurden door Frank van Alphen, sommelier van sterrenrestaurant De Pastorie in deelgemeente Lichtaart. Wilfried Van Gorp, eigenaar van drankenhandel El Boracho wines & spirits, staat in voor de promotie en verkoop van de Kastelse Pit.

200 flessen
Voor de lancering zijn 200 flessen geproduceerd. “Het geheim zit hem in de pit”, weet Jan Cooymans. “Dit is de eerste gin ter wereld waar als basis pompoenpitten zijn gebruikt.” De makers selecteerden 3 soorten tonic om de gin te combineren. “Ik ga met de Kastelse Pit in eerste instantie langs bij de lokale horeca”, zegt verdeler Wilfried Van Gorp van El Boracho. “Hij is ook bedoeld voor toeristen die Kasterlee bezoeken en een souvenir willen meenemen.”

Producent Taxandria Distillaten is gespecialiseerd in kleine volumes. “We zijn maar met een 5-tal ginproducenten in ons land”, weet Thomas Cuyvers, die de zaak sinds een 2-tal jaar voltijds runt. “Ik ontwikkel nieuwe gins voor bijvoorbeeld voetbalclubs en bedrijven. Momenteel produceer ik een 15-tal commerciële gins, veelal private label. Omdat ik te klein gehuisvest zit, ben ik op zoek naar een oude boerderij met grond om zelf kruiden te kweken.” Ex-voetballer Patrick Goots uit Dessel is commercieel medewerker van Taxandria Distillaten.