Karlie Flamingo is failliet maar kandidaat-overnemer staat klaar

flamingo De handelsrechtbank in Turnhout heeft vandaag na dagvaarding Karlie Flamingo nv failliet verklaard. Het bedrijf had zijn maatschappelijke zetel aan de Diamantstraat 8/337 in Herentals, terwijl de eigenlijke activiteiten vanuit een pand aan Hagelberg in Geel gebeurden. Karlie Flamingo was een internationale groothandel in dierenbenodigdheden. Het bedrijf stelde 170 mensen te werk in België, Nederland en Frankrijk. Die waren sinds begin vorige week niet meer aan de slag.

De rechtbank stelde de curatoren Noël Devos en Geert Naulaerts aan. “Ik ben pas in de late namiddag door de rechtbank verwittigd en heb nog niet de kans gehad om mensen van het bedrijf te spreken. Morgenvroeg hebben we een afspraak”, aldus Noël Devos, die nog over geen verdere informatie beschikt.

3 weken geleden verklaarde de Turnhoutse handelsrechter al Flamingo Holding Belgium bvba failliet, de Belgische holdingmaatschappij boven Karlie Flamingo. Nu blijkt dat lokale ondernemers al een tijdlang probeerden Karlie Flamingo opnieuw in handen te krijgen.

Kandidaat-overnemer
“5 jaar geleden verkocht Erwin Van Tendeloo het bedrijf aan de Duitse Pivate Equity-groep Perusa”, doet Wim Heylen, voorzitter van de Herentalse Groep Heylen het verhaal. Vader René Van Tendeloo had Flamingo in 1972 opgericht. “Nadien bleek dat de belangen van de Duitse moeder niet gefocust waren op België en dat het bedrijf in de problemen kwam”, gaat Wim Heylen verder. “We hebben de voorbije weken getracht om – voor de faling – tot een akkoord te komen met de Duitse eigenaar om het bedrijf over te nemen maar dat is niet gelukt.”

Volgens Heylen is het nu een kwestie om snel een akkoord te bereiken met de curatoren om het bedrijf na het faillissement te laten doorstarten. “De klanten zijn al meer dan een week niet beleverd. Snelheid is nu van het grootste belang. Erwin Van Tendeloo wil de onderneming terugkopen en wij steunen hem daarin. Het bedrijf heeft opnieuw een sterke leider nodig die het opnieuw een ziel geeft en Erwin is daar de geknipte persoon voor. We willen Karlie Flamingo in de Kempen houden en de tewerkstelling hier garanderen.”