Voormalig topman van Unizo en huidig CEO van Febelfin Karel Van Eetvelt is de nieuwe voorzitter van Sporta. Hij volgt na 18 jaar Toon Claes op. Sporta heeft zijn thuisbasis in Tongerlo en is bekend van zijn jaarlijkse Mont Ventoux-beklimming. Dit jaar wil de organisatie 500 vrouwen naar de top van de mythische berg.

Toon Claes volgde 18 jaar geleden Urbain Claeys op als voorzitter van Sporta, dat zich tot doel stelt Vlamingen aan het sporten te krijgen. De Herentalse chirurg deed er al een extra termijn als voorzitter bij maar achtte nu de tijd rijp om de stok door te geven. “Het was Urbain Claeys die Karel Van Eetvelt bij Toon Claes en Sporta introduceerde”, weet algemeen directeur Jo Schreurs van Sporta. “Karel is van opleiding licentiaat LO en een sportman. We gaan geregeld samen fietsen.”

De nieuwe voorzitter was al verschillende keren van de partij tijdens Mon Ventoux, het jaarlijkse event van Sporta op en rond de bekende berg in de Provence. De 2.500 deelnemers krijgen verschillende mogelijkheden aangeboden, waarbij La Cannibale de zwaarste tocht is. Dit jaar vindt het event plaats op 23 juni.

Bekende ambassadrice
“Van die 2.500 deelnemers zijn er amper 10% vrouwen terwijl we merken dat meer en meer vrouwen met de koersfiets rijden”, vertelt Jo Schreurs. “We willen dat aantal dit jaar verdubbelen naar 500 vrouwen. Naast de 10.000 euro die we jaarlijks aan To Walk Again schenken, zullen we voor elke deelnemende vrouw daar nog eens 10 euro bovenop doen.” VTM-nieuwsanker Cathérine Moerkerke is de ambassadrice van deze nieuwe Ladies@Ventoux.

Onder de nieuwe voorzitter legt de organisatie nieuwe accenten. “We willen meer inzetten op sportkampen zonder overnachtingen omdat we merken dat minder kinderen willen blijven slapen. Daarnaast willen we meer atletiek- en voetbalclubs en internationale voetbaltornooien naar hier halen omdat we daar de perfecte infrastructuur voor hebben”, aldus nog de algemeen directeur.