Chemiebedrijf Kaneka in Oevel heeft vandaag het officiële startschot gegeven voor de bouw van een 3de productielijn voor MS polymeer. De investering werd al eerder aangekondigd maar nu kan de uitvoering beginnen. De van oorsprong Japanse onderneming legt hiervoor 34 miljoen euro op tafel.

MS polymeer is een vloeibare substantie die als basis dient voor elastische lijm- en voegkitten en coatings. Ze kent toepassingen in verschillende sectoren zoals de bouw, transport, industrie, doe-het-zelf en waterdichting.

Voor de symbolische eerste spadesteek was een plejade aan notabelen naar de plant afgezakt: provinciegouverneur Cathy Berx, burgemeester Guy Van Hirtum, gedelegeerd bestuurder van Essenscia Frank Beckx, Katsutoshi Shichijo, president van Kaneka Belgium, en Shinji Mizusawa, president van de Kaneka Europe Holding. Jean Vandael, plant general manager in Oevel, was de gastheer.

Japans vertrouwen
Deze laatste is dankbaar voor het vertrouwen van zijn Japanse directie. “De uitbreiding van de bestaande productielijnen dringt zich op door de sterke groei van toepassingen en het aanboren van nieuwe markten voor het Kaneka MS Polymer. Na eerdere fases in de fabrieksuitbreiding in 2004 en 2006 werkten we concrete plannen uit om in een 3de uitbreidingsfase, het zgn. MSE-3 project, de productiecapaciteit opnieuw op te trekken”, aldus Jean Vandael.

De investering in nieuwe productiefaciliteiten en in een infrastructuur die het transport per binnenschip mogelijk maakt, bedraagt 34 miljoen euro. Met het vervoer over het Albertkanaal worden 900 trucks per jaar van de weg gehaald.

Het einde van de werkzaamheden is gepland voor december 2018. Vanuit Oevel wordt de hele Europese markt beleverd, zo ook het Midden-Oosten en Afrika.