Kaneka Belgium voert omzet op

Kaneka Belgium, de dochteronderneming van de Japanse groep Kaneka vliegt constant onder de radar. Het bedrijf uit Oevel blijft liever low profile. “Heeft alles te maken met de cultuur van onze Japanse aandeelhouders”, zegt HR-manager Philippe Claes . “Die hebben geen kijk op open communicatie. Ik probeer daar als HR-manager tegenin te gaan. Maar het is zeker niet makkelijk.”

Kaneka Belgium tekende verleden jaar voor een omzet van 273 miljoen euro. Dat was flink wat meer dan de 257 miljoen euro van 2010. Dit neemt niet weg dat de resultaten onder druk stonden. Het bedrijfsresultaat daalde in 2011 van 27 miljoen euro naar 15 miljoen euro. “We hebben het ooit makkelijker gehad,” geeft Claes toe. “We zijn als chemiebedrijf echter afhankelijk van de economische conjuncctuur. De crisis is in dit opzicht overal.”

Kaneka heeft drie productielijnen. Het is een producent van oa. performance polymeren en polypropyleen. De aanhoudende druk op de grondstoffenprijzen zorgt in dit opzicht voor rentabiliteitsproblemen.
Kaneka Belgium moet in zijn jaarresultaten nog altijd provisies verrekenen voor twee lopende disputen met de BBI in verband met forfaitair buitenlands belastingkrediet. “Een dispuut dat al 20 jaar aansleept. Wij zijn als Kaneka echter maar een van de velen.”

In Oevel werken zo’n 250 mensen. Het bedrijf is op zoek naar A1’s die mee kunnen draaien in de productie.