Kaneka Belgium eerste chemiebedrijf met energiecertificaat

Kaneka-logo-0CD46F0AB9-seeklogo_comEnergiebeheer is vandaag ook in het bedrijfsleven een absolute topprioriteit. Energiebesparingen zijn een essentieel onderdeel van het concurrentiebeleid. Kaneka Belgium zet daarbij de bakens uit. De onderneming uit Oevel is een van de eerste Belgische chemiebedrijven dat een ISO 50001-certificaat toegekend kreeg. Kaneka Belgium volgde strikt de internationale standaarden van het energiemanagementsysteem op om tot die resultaten te komen.

Energiemanager Stany Van Haver is er best trots op. AIB Vinçotte heeft zijn onderneming tot in de kleinste uithoeken geauditeerd om tot de slotsom te komen dat Kaneka Belgium effectief alle procedures uitgezet heeft om het energieverbruik tot het minimum te beperken. “Het gaat dan niet enkel om het energieverbruik binnen de productie. Tot zelfs de manager aan de top, de laborant in zijn labo en de bediende aan zijn desktop zijn helemaal mee betrokken bij het energiebesparingsbeleid van onze firma. We kregen in dit opzicht effectief het ISO 50001 certificaat toegekend waarbij bevestigd wordt dat Kaneka Belgium helemaal rationeel omgaat met energie.”

Kaneka Belgium is een dochteronderneming van de Japanse groep Kaneka Corporation. De fabriek in Oevel produceert een hele waaier aan chemische halffabricaten voor een brede variëteit aan markten zoals de bouw, de verpakkingsindustrie, de autosector en de elektronica. Het bedrijf heeft eerder al internationale certificaten gekregen voor zijn kwaliteitsbeheer, zijn veiligheidsbeleid en de milieupolitiek. Uitgerekend in 2011 werd de aanzet gegeven tot het uitwerken van het energiemanagementsysteem, een vervolg op eerder al uitgetekende energiebeleid.

Het energiemanagementsysteem moet ervoor zorgen dat iedereen binnen het bedrijf betrokken wordt bij het energiebeleid. “Ons beleid wordt om de drie jaar gereëvalueerd. Dit betekent dat we de bereikte systemen moeten proberen in stand te houden en tevens nog te verbeteren.”

Het doorgedreven energiebeleid – en de daaraan gekoppelde investeringen – van Kaneka Belgium heeft de firma tot nog toe een besparing opgeleverd van 850 000 euro aan energie op jaarbasis.

Verwant en interessant: