Josée Schoepen, weduwe van Bobbejaan Schoepen, overleden

Josée Schoepen, de vrouw van de Vlaamse zanger en pretparkstichter Bobbejaan, is op 81-jarige leeftijd na een slepende ziekte overleden. De voormalige operazangeres, model en zakenvrouw huwde in 1961 met Bobbejaan Schoepen. Het koppel woonde decennialang samen in hun huis in het pretpark Bobbejaanland. Ook na de verkoop van het amusementspark in 2004 en het overlijden van haar man in 2010 bleef ze in het park wonen.

Josée volgde een opleiding klassieke zang aan het conservatorium in Brussel. In de jaren 60 zong ze verschillende duetten met Bobbejaan. Eind jaren 70 moest ze noodgedwongen stoppen met zingen nadat er een knobbeltje op haar stembanden werd vastgesteld. Daarna nam ze de zakelijke leiding van Bobbejaanland in handen, waar ze een diepe indruk naliet.

“Ik heb Josée leren kennen als een grote dame”, zegt Roland Kleve, huidig directeur van Bobbejaanland. “Een vrouw die van aanpakken wist, die vijf kinderen heeft grootgebracht, en daarnaast een formidabel talent had voor zaken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Bobbejaan het bij het rechte eind had toen hij onomwonden toegaf dat hij het zonder haar nooit zo ver zou hebben gebracht. Achter elke grote man staat een sterke vrouw. In het geval van Bobbejaan Schoepen, stond die vrouw naast hem. Hij in de schijnwerpers, zij liefst van al in de schaduw, maar onmisbaar voor het park. Samen hebben ze Bobbejaanland tot een stuk nationaal erfgoed gemaakt.”