Jonge ondernemers openen eerste Belgische escape room met special effects

Escaping BelgiumDe neven Steven Wouters (27) en Kris Adriaensen (33), uit Mol en Retie, hebben zopas een bijzondere escape room geopend in de gebouwen van Corsendonk De Linde in Retie. Door de toevoeging van speciale effecten gaan ze een stap verder dan de meeste ontsnappingskamers. Het volledige spel is opgebouwd rond het waargebeurde verhaal van een Hongaarse gravin.

Om hiermee van start te kunnen gaan, richtten de twee een paar maanden geleden de vennootschap Escaping Belgium VOF op. Kris is nog actief in de computerbranche. Steven stapt over van een job in loondienst naar een zelfstandige activiteit. “De bedoeling is om hiermee een inkomen te realiseren”, zegt hij. “We starten met 1 kamer, maar indien die succes heeft, bouwen we bijkomende op dezelfde locatie. We huren nu de kelderverdieping waar vroeger koperslager Alofs actief was. Er is nog ruimte om uit te breiden.”

Populariteit stijgt
Een ‘real life escape game’ is een spel waarbij je in groep wordt opgesloten in een kamer. Aan de hand van aanwijzingen en puzzels moet je binnen een bepaalde tijd ontsnappen. Het fenomeen ontstond in de Verenigde Staten en maakte via Azië ook zijn intrede in Europa. In Nederland is het spel inmiddels razend populair. Het jongste jaar wint het teamspel ook in ons land elke dag aan populariteit.

Vijf maanden lang bouwde het tweetal samen met de hulp van enkele vrienden aan de kamer. De puzzels werden stuk voor stuk bedacht, aan het verhaal gelinkt en gebouwd. Effecten werden besproken en uitgebreid getest. Begin december opende Erzsébet de deuren voor het publiek en kan er worden gereserveerd.