Tuur Vangeel (29 j.) wil Mol en omgeving voorzien van gezond en lokaal voedsel. Daarvoor startte hij vorig jaar de bioboerderij Het Mosterdzaadje. Maar er dook een serieus probleem op. De eigenaar van de 1,5ha landbouwgrond die hij bewerkte, wou die terug zodat hij op zoek moest naar een nieuwe grond. Die is er nu. Om de 1,2 ha in het gehucht Millegem te kunnen kopen, doet hij samen met de coöperatieve De Landgenoten een beroep op crowdfunding.

De jonge boer is een man met een missie. Zijn ultieme droom is een groot landbouwbedrijf voor de lokale gemeenschap met biogroenten, dieren, een samentuin, een buurtwinkel, enz. Het was een domper toen hij te horen kreeg dat hij zijn grond van vorig jaar niet opnieuw kon gebruiken. Maar hij bleef niet bij de pakken zitten. In de buurt van zijn huis vond hij een aantal kleinere percelen waarop hij nu kleine groenten kweekt. Voor de grovere teelten zoals aardappelen, kolen en granen heeft hij een nieuw stuk op het oog in het gehucht Millegem.

186 aandelen
Voor de financiering krijgt hij de medewerking van De Landgenoten, een coöperatieve vennootschap die overheden, organisaties en burgers samenbrengt om boeren zoals Tuur te helpen. “Het doel is om tegen het begin van de zomer 186 aandelen van 250 euro te verkopen”, vertelt de startende bioboer. “Dat zijn aandelen van De Landgenoten en zij zullen de grond kopen. Ik zal die dan van hen huren. Het voordeel is dat ik geen enorme kapitalen moet investeren om met mijn bedrijf te kunnen starten.”

Wie hij voor ogen heeft om hem te steunen? “Mensen die wat geld op overschot hebben dat op de bank toch niets opbrengt. Ze kunnen een jonge boer een kans geven om lokaal gezond voedsel te kweken.”