Johnson & Johnson ziet omzet stijgen

Janssen-PharmaceuticaJohnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica (Beerse) zag zijn omzet tijdens het vierde kwartaal met 8% stijgen tot 17,56 miljard dollar. De verkoop van geneesmiddelen op voorschrift steeg met 7% tot 6,52 miljard dollar. Met een winst van 2,6 miljard dollar of 91 cent per aandeel presteerde Johnson & Johnson in elk geval heel wat beter dan in diezelfde periode van 2011. Dat komt omdat het concern toen een grote terugroepactie van heupprotheses diende af te boeken.

De divisie geneesmiddelen presteerde in elk geval uitstekend. Dit heeft te maken met de goede verkoop van een aantal nieuwe medicijnen zoals middelen tegen psoriasis en hepatitis C. Ondertussen heeft Johnson & Johnson zich wel neergelegd bij Amerikaanse claims bij de rechtbank van de staat Texas dat het “niet helemaal correct was bij de marketing van zijn antipsychotica drug Risperdal.” Het gaat om een medicament van Janssen Pharmaceutica. Om de aantijgingen tegen het bedrijf te stoppen heeft Johnson & Johnson er zich toe bereid verklaard om 158 miljoen dollar te betalen bij wijze van tegemoetkoming. Ook in verschillende andere staten van de Verenigde Staten lopen nog rechtszaken tegen het “onterecht aanprijzen van Risperdal.”

Binnen de groep Johnson & Johnson oriënteert Janssen Pharmaceutica zich op innovatieve geneesmiddelen in de domeinen van psychiatrie, neurologie, inwendige geneeskunde, pijn, infectieziektes en kanker. De Kempense onderneming heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Topman Tom Heyman heeft evenwel eerder al verklaard dat zowel Beerse als de chemische fabriek in Geel nu weer op volle toeren draaien. Het bedrijf krijgt een aantal vacatures zelfs amper ingevuld. Voor 2012 is op 200 miljoenverpakkingen gerekend, een nieuw record.