Johnson & Johnson investeert jaarlijks meer dan 100 miljoen euro in België

johnson & johnson beerseOnlangs kreeg het Amerikaanse Johnson & Johnson, waar Janssen Pharmaceutica deel van uitmaakt, de ‘lifetime achievement award tijdens de eerste editie van de Foreign Investment Trophy. Het bedrijf kreeg de prijs voor zijn jarenlange investeringspolitiek in Vlaanderen. Johnson & Johnson beschouwt het als een erkenning voor de zeer lange tijd dat de Amerikaanse multinational al actief is in ons land. “Ook de CEO van Johnson & Johnson, Alex Gorsky, liet me weten bijzonder fier te zijn op de prijs”, vertelt Tom Heyman, CEO van Janssen Pharmaceutica. “Sinds de acquisitie in 1961 heeft Johnson & Johnson via continue investeringen aan Janssen Pharmaceutica de mogelijkheid gegeven om uit te breiden. Zowel in de productie als de commercialisering zijn er enorme stappen vooruit gezet.”

De erkenning is trouwens wederzijds. “Het Amerikaanse Johnson & Johnson is ook zeer tevreden over de samenwerking met de Belgische en regionale overheden. De zeer lange aanwezigheid van het bedrijf in ons land is daar het perfecte bewijs van”, zegt Heyman. Het Europees distributiecentrum, dat vorig jaar in gebruik werd genomen, staat ook doelbewust in ons land, meer bepaald in La Louvière. “De beste erkenning hebben we twee jaar geleden gekregen, toen alle farmaceutische activiteiten van Johnson & Johnson voortaan zouden verdergaan onder één en dezelfde noemer: Janssen Pharma.”

Het grootste investeringsproject is de bouw van een nieuwe chemische proeffabriek in Geel, dat in 2011 werd geopend. “Die investering was goed voor 130 miljoen euro”, zegt CEO Tom Heyman. “De laatste jaren is er trouwens een continue kapitaalinjectie van 110 à 150 miljoen euro per jaar. Dat aanzienlijke bedrag wordt vooral gebruikt voor investeringen in gebouwen en informatica.”

Heyman_Tom_9047_LHet investeringsbeleid van Johnson & Johnson heeft de voorbije 50 jaar ondermeer gezorgd voor een intensieve samenwerking met de lokale universiteiten, spin-offs en een toename van de werkgelegenheid. Ook de toekomst van Johnson & Johnson in Vlaanderen ziet er goed uit. “De volgende jaren wordt er nog verder geïnvesteerd in de infrastructuur in Beerse en de productie-eenheid in Geel.” De multinational telt in België meer dan 5.000 werknemers over zeven sites, waarvan de grootste in Beerse.