J&J drijft Belgische investeringen op

JenJ_Geel_Plant_3_1Moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) investeert 56,5 miljoen voor een ingrijpende renovatie van de chemische productiefabriek van Janssen in Geel. Om het zenuwcentrum van de productie van actieve stoffen verder voor te bereiden op de toekomst verhoogt het bedrijf stap voor stap de capaciteit en introduceert nieuwe technologieën.

De komende 3 jaar pompt J&J een bijkomende 56,5 miljoen euro in de chemische productie. Als lancerings- en groeisite van nieuwe Janssen-producten wordt hiermee de Belgische verankering versterkt. De site van 760 medewerkers produceert 70 verschillende actieve stoffen voor geneesmiddelen en staat voor niet minder dan twee derde van de totale capaciteit van J&J. “Geel is veruit de grootste producent van onze grondstoffen voor kleine moleculen en een belangrijke speler in het geheel van de Janssen Supply Chain”, vertelt Tom Heyman, CEO.

“Door de renovatie kan de hoogtechnologische productie-eenheid zijn belangrijke rol blijven waarmaken in de productie van geneesmiddelen die wereldwijd grote medische noden invullen,” vertelt Peter Putteman, general manager Chemische Productie België. “Ik ben zeer blij met deze investering die een belangrijk signaal is van Johnson & Johnson om ook in de toekomst de productieactiviteiten in België voor te zetten. Ieder jaar investeren we in de modernisering van onze productie, werken we aan veiligheid en introduceren we nieuwe technologieën.”

Stapsgewijs renoveren
“Ideaal gezien sluit je een fabriek voor een half jaar en renoveer je alles in één keer. Maar dat gaat niet in Geel. We kunnen niet zomaar de toevoer van medicijnen aan patiënten stilleggen. De patiënten mogen er niets van merken”, vertelt Wim Braeckmans, directeur Onderhoud, Engineering en Technologie. „De renovatie vergt dan ook een nauwkeurige planning. In de zomers van 2014, 2015 en 2016 sluit de fabriek voor ongeveer twee maanden. Dat is langer dan de gebruikelijke zomerstop van twee weken. Vooraf aan het stilleggen van de fabriek zal meer en sneller geproduceerd worden om te garanderen dat de voorraad stoffen groot genoeg is om periode van inactiviteit te overbruggen. Tijdens de stilstand kunnen we dan maximaal renoveren.”

Nog meer investeringen
“Er wordt significant geïnvesteerd bij Janssen in België. Ook in de hoogtechnologische farmaproductie en in het onderzoek en ontwikkeling. Janssen is verankerd in België en we willen ervoor zorgen dat we ook op middenlange en lange termijn zullen blijven in België,” besluit Tom Heyman.