VOF Janssens uit Mol-Rauw mag op zijn filet d’anvers voortaan het label van Erkend Streekproduct kleven. Voor de slager is dit al het 5de product uit het assortiment dat een erkenning van de VLAM krijgt. “Daarmee zijn we koploper in heel het land”, weet beenhouwer Jef Janssens, intussen 75 jaar, die de zaak intussen overliet aan zijn zoon Peter.

Bij Janssens wordt al sinds 1930 filet d’anvers gerookt. De filets worden gezouten en op smaak gebracht met jeneverbessen, laurierbladeren en kruidnagels. Het roken gebeurt met beukenhout in de originele gewelfde rookschouw.

“We ervaren langs alle kanten tegenstand van de supermarkten, waar ze overal hetzelfde verkopen: voorverpakte charcuterie en overal vergast”, vertelt Jef Janssens. “Wij maken alles nog echt en op de ambachtelijke manier.”

Verkoop via markten
Janssens maakt er een erezaak van om zijn producten te laten erkennen als streekproduct. “Zo weten de mensen dat ze echt iets ambachtelijk kopen. Dat er belangstelling voor bestaat, bewijzen de autobussen die hier wekelijks langskomen met mensen die komen proeven.” De beenhouwer verkoopt zijn producten alleen via de eigen marktwagen, die 2 dagen in de week voor de deur in Mol staat en verder op de weekmarkten van Mol, Beringen, Lommel en Leopoldsburg.

Nog erkend als streekproduct uit het gamma van Janssens zijn de Kempense zwarte pensen, smout uit de Kempen, Vlaams vet spek en Molse kipkap met mosterd.