Janssen Pharmaceutica en Janssen-Cilag hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met het Luikse Universitaire Ziekenhuis en de Universiteit Luik. Die is gericht op het wederzijds aanscherpen van multidisciplinaire onderzoeksprojecten en medische innovaties sneller bij de patiënt te brengen.

“Vandaag vergt het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen meer en meer samenwerking over de grenzen van de eigen onderneming heen”, zegt Sonja Willems, managing director van Janssen Benelux. “Onze experts werken samen met externe partijen in elke fase van de waardeketen. We gaan op zoek naar medische doorbraken waar die zich ook bevinden, of dat nu aan een universiteit, binnen een onderzoeksorganisatie of in een biotech- of farmaceutisch bedrijf is. We beschouwen de wereld als ons laboratorium.”

3de samenwerking
Janssen sloot in 2012 al een samenwerking met Universiteit Hasselt en in 2015 met Universiteit Gent. De samenwerking met Luik omvat 5 domeinen zoals het intensifiëren van fase 1-onderzoeke naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, type 2 diabetes, alzheimer, reumatoïde artritis en psoriasis. Daarnaast zullen er wederzijdse werkbezoeken komen, gastcolleges, stages en doctoraatsprojecten.

Stef Heylen, managing director van Janssen Pharmaceutica: “Farmaceutische bedrijven en universiteiten zijn logische partners omdat ze beiden actief zijn op het vlak van wetenschappelijk onderzoek en medische innovatie. Als ons land vandaag een leiderspositie heeft op het vlak van klinisch onderzoek, dan is dat mede dankzij onze uitstekende universiteiten en succesvolle samenwerkingsinitiatieven met de private sector.”