Janssen Pharmaceutica, met plants in Beerse en Geel, heeft vandaag de Belgian Business Award for the Environment gewonnen. Dat is een tweejaarlijkse prijs van het VBO die kleine en grote ondernemingen beloont die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling. Janssen kreeg de prijs voor de samenwerking met De Neef Chemicals uit Heist-op-den-Berg.

Janssen en De Neef werken al jaren samen om zoveel mogelijk solventen te recycleren en zo de ecologische voetdruk te verkleinen. Binnen de Janssen-processen in Geel worden momenteel 2 solventen hergebruikt, wat uniek is in de sector. De afvalstromen gaan naar De Neef, die na destillatie meer dan 90% van de solventen terug levert voor hergebruik. Een sterke staaltje van circulaire economie, vond de jury van Belgian Business Awards for the Environment.

30% besparing
Op dezelfde awarduitreiking ging de 3de plaats naar Baltimore Aircoil, ook uit Heist-op-den-Berg. Het bedrijf is gespecialiseerd in koelingsapparatuur voor industriële en voedingsmiddeleninstallaties. De onderneming ontwikkelde Nexus™, een nieuw product op basis van innoverende warmtewisselaartechnologie. Het nieuwe, kleinere toestel verbruikt 30% minder water en is 30% energiezuiniger.

Pieter Timmermans, CEO van het VBO: “Ik vind het fantastisch dat het VBO ondernemingen beloont die het goede voorbeeld geven en de weg tonen die we moeten inslaan voor een duurzamere wereld. In een wereld van continue veranderingen moeten Belgische ondernemingen voortrekkers zijn op het vlak van duurzame ontwikkeling. De deelnemers van deze awards zijn alvast mooie ambassadeurs voor duurzaamheid.”