De gebouwen van Janssen Pharmaceutica in Beerse kleuren vanavond in een paarse gloed. Dat gebeurt ter gelegenheid van wereld IBD-dag (Inflammatory Bowel Disease), die aandacht vraagt voor chronische darmontstekingsziektes als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

“Wereld IBD-dag werd in het leven geroepen om bewustwording voor deze aandoeningen te creëren en om het taboe dat hierrond nog altijd heerst, te doorbreken”, legt woordvoerder Tim De Kegel van Janssen uit. Ter gelegenheid van de dag worden in meer dan 50 landen acties op het getouw gezet, zoals onder andere het paars verlichten van gebouwen.

“Chronische daromontstekingsziektes komen bij meer dan 30.000 Belgen voor”, weet De Kegel. “Hoewel bij mensen de ziekte vaak niet direct zichtbaar is, is de impact op het dagelijks leven groot.” De ziekte van Crohn wordt meestal ontdekt tussen 15 en 30 jaar en komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 1/5de tot een kwart van de patiënten is jonger dan 20 jaar.

Nieuwe behandelingen
“We ontwikkelen nieuwe behandelingen voor IBD”, aldus nog de woordvoerder van Janssen. “Daarnaast hebben we al een geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Crohn op de markt. Momenteel voeren we actief onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa.”

“Samen willen we patiënten met een immuun- of ontstekingsziekte een goede gezondheid bieden. Daarvoor gebruiken we onze expertise in dit vakgebied en ons inzicht in ontstekingsprocessen. Terwijl we voortbouwen op bestaande ontdekkingen en onze kennis delen met interne en externe partners, helpen we continu het domein van de immunologie radicaal te veranderen.”