Jansen Keukens maakt meer dan keukens

jansen keukensWanneer Jansen Keukens op 24 september 1988, exact 25 jaar geleden, ontstaat, is het nog een eenmanszaak van huidig zaakvoerder Jan Jansen. “Ik reed in mijn ééntje van deur tot deur met foto’s, schetsen en enkele deurstalen in mijn auto”, vertelt Jan Jansen. Al snel verhuisde zijn kantoor van op zolder naar een bureelcontainer, met daarnaast een schuur waar hij samen met twee medewerkers zijn keukens zelf maakte. Zijn vrouw verzorgde ondertussen de administratie. Door zich te richten op maatwerk, groeide het bedrijf al snel naar zeven werknemers. “Het werd gauw duidelijk dat we de schuur moesten inruilen voor een groter atelier en een mooie, grote toonzaal.” Die laatste openden ze in 1994 op de Vrijheid in het centrum van Hoogstraten.

In het begin lag de focus bij Jansen Keukens vooral op de keukens, maar Jan Jansen heeft ook ingespeeld op een verruiming van de vraag. “Meer en meer is er ook vraag naar badkamermeubels, tv-kasten en dressingkasten.” Vier jaar geleden opende Jansen Keukens dan ook een nieuwe toonzaal in de Hinnenboomstraat in Hoogstraten. “We hadden nood aan een ruime toonzaal waar onze totaalinrichting tot uiting komt. Hier kunnen we een vijftiental keukens, dressings, badkamermeubels en livingmeubels laten zien”, vertelt binnenhuisarchitecte Maddy Wouters, die ondertussen vijf jaar voor Jansen Keukens werkt. Naast de toonzaal in Hoogstraten heeft Jansen Keukens sinds 2001 met Vermeiren Keukens ook een toonzaal in Wuustwezel.

Stilstaan is achteruitgaan en dat heeft Jan Jansen duidelijk begrepen. “Het machinepark wordt continu uitgebreid”, vertelt hij. “We maken nu gebruik van kantverlijming met PU in plaats van smeltlijm voor watervaste verlijmingen. We hebben een CNC aangekocht die ook ronde vormen kan voorzien en een CNC in doorloop die aangestuurd wordt via een barcodesysteem. Een centrale stofafzuiging zorgt voor een zo laag mogelijke stofemissie in ons atelier.” Ook voor de toekomst staan er investeringen op stapel. “We willen voor de toekomst ook een automatisch platenmagazijn met opdeelmachine.”

Bij Jansen Keukens werken momenteel 22 mensen. Die zijn goed voor bijna 5 miljoen euro omzet. 25 jaar Jansen Keukens wordt gevierd met opendeurdagen. “Een chef-kok zorgt voor lekkere hapjes en op zondag 17 november wordt het atelier opengesteld voor het publiek.”