De specialist in hernieuwbare energie IZEN uit Lille heeft beslist om dit jaar niet deel te nemen aan de groepsaankoop voor zonnepanelen in de provincie Antwerpen. Nochtans haalde het bedrijf in het verleden al een paar keer het contract binnen, zo ook in andere provincies. Als reden zegt de onderneming dat ze haar kwaliteit en garanties wil waarborden en dat kan niet aan de huidige prijzen.

Afgelopen week maakte het Antwerpse provinciebestuur bekend dat meer dan 12.000 deelnemers hadden ingeschreven voor de 4de groepsaankoop zonnepanelen. Op 9 augustus werd de veiling afgesloten met een prijs die 30% onder de marktprijs ligt.

Oververhitte markt
Volgens IZEN zijn dit jaar de aankoopprijzen van zonnepanelen gestegen met 10%. “Deze trend zal zich verder zetten, zeker tot begin volgend jaar”, meldt het bedrijf in een mededeling. “Dit heeft alles te maken met een oververhitte Amerikaanse markt die alle Aziatische, niet-Chinese zonnepanelen absorbeert. Met als gevolg een schaarste op de Europese markt waardoor de prijzen stijgen.”

“Rekening houdend met deze huidige marktsituatie én het prijsniveau waarmee de veiling werd afgesloten, was het voor IZEN  duidelijk dat er onvoldoende marge overbleef om de risico’s af te dekken én onze verplichtingen en verantwoordelijkheden, op de lange termijn, na te komen naar onze klanten. Daarom was het een logische beslissing om niet verder deel te nemen aan deze groepsaankoop in Antwerpen.”

Het bedrijf zegt ten slotte dat het in de toekomst opnieuw hoopt samen te werken met iChoosr, dat de groepsaankoop organiseert.