De Chiro van Schoten betaalt deze zomer niks – af amper iets – voor het stroomgebruik op kamp. IZEN uit Lille installeerde er 10 zonnepanelen om de koelkasten, microgolfovens en diepvrieskisten te laten draaien. “Hiermee willen we hernieuwbare energie bij de jeugdbeweging onder de aandacht brengen”, zegt sales & marketing manager Pieter Callebaut bij IZEN.

Zo’n 150 leden van Chiro Terdonck uit Schoten zijn sinds 1 augustus op kamp in het West-Vlaamse Oedelem. Ze zijn de eerste jeugdgroep die dankzij het Kempense bedrijf profiteert van gratis groene stroom op kamp.

“Ze hebben ook al een zonne-installatie op hun lokalen, wat hun energiefactuur van € 2.000 per jaar flink naar beneden bracht. Ook andere Chiro-afdelingen bestelden intussen zonnepanelen bij ons. Dat bracht ons op het idee om hen ook tijdens hun kamp te voorzien van groene energie. Een jeugdvereniging op kamp verbruikt al snel 250 tot 300 kWh”, aldus nog Pieter Callebaut.

Past in jaarthema
De jeugdbeweging heeft dit jaar als jaarthema Chirocycle, waarbij de leden en de leiding worden aangespoord om zo weinig mogelijk voedsel, energie, water en ander materiaal te verspillen. De zonnepanelen op kamp passen mooi in dit thema. “Het viel ons tijdens het opbouwen van de installatie op hoeveel vragen er kwamen van zowel de leden als de leiding. Het educatieve luik vormt ook een belangrijk aspect binnen dit initiatief”, vult de sales & marketing manager aan.

Naar aanleiding van de actie voor de Chiro van Schoten kreeg IZEN de vraag van het Antwerpse provinciebestuur om een dergelijke installatie op te kunnen nemen in hun verhuuraanbod voor jeugdverenigingen. “We gaan die vraag aandachtig bestuderen”, besluit Pieter Callebaut.