IZEN bouwt meest energiezuinige huis van België

izenIn Brecht legt zonne-energiespecialist IZEN uit Lille de laatste hand aan het meest energiezuinige huis van het land. Al is energiezuinig niet de beste omschrijving. Het huis heeft een oppervlakte van 100 m2 en wekt zelfs meer op dan het verbruikt. Ligt de norm voor nieuwbouwwoningen vandaag op een energiepeil van E50, dan berekende het studiebureau Cobbaut dat dit huis eindigt op –E55. Met andere woorden: dit huis fungeert tegelijk als een bescheiden elektriciteitscentrale.

“Toen ik het huis renoveerde, wilde ik er eens alles insteken wat ik kende van hernieuwbare energie-oplossingen”, zegt Gie Verbunt, bezieler van het huis. Als CEO van IZEN, de marktleider wat betreft rooftop zonnepanelen in België, heeft Verbunt meer dan 30 jaar ervaring in de sector. Het huis is uiteraard sterk geïsoleerd en wordt verwarmd met zonnecollectoren. Ook het warme water komt daarvan en in het ventilatiesysteem wordt de warmte gerecupereerd. Stroom krijgt de woning van de speciaal in het dak geïntegreerde zonnepanelen, maar die produceren dus veel meer dan nodig.

Loskoppelen van net
“Je zou met die extra stroom bijvoorbeeld gratis kunnen rijden met een elektrische wagen”, aldus Verbunt. “Met dit project wilden we alles wat we met IZEN doen en aanbieden, samenbrengen in een soort energieneutrale getuigenwoning. Een huis dat bewijst dat we ons in de toekomst volledig kunnen loskoppelen van het energienet.”

Tegelijk kondigt IZEN de bouw aan van een groot zonnepark in Chili, dat tot de 10 grootste van de wereld zal behoren. Tegelijk zijn belangrijke projecten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk in voorbereiding. Het bedrijf stelt 85 mensen te werk.