IZEN bedekt groot wooncomplex met zonnepanelen

izenIZEN energy systems is momenteel bezig met de uitvoering van een bijzonder project. Medewerkers van het bedrijf uit Lille leggen maar liefst 415 zonnepanelen op een nieuw woonzorgcomplex in Brasschaat. “Bijzonder is dat de zonnepanelen zijn verdeeld over dertien verschillende blokken en die worden allemaal uitgerust met hun eigen installatie”, zegt managing director Kris Duchesne.

In het groene hart van Brasschaat bouwt Groep Van Roey uit Rijkevorsel onder de naam Prins Kavelhof momenteel een nieuw woonzorgcomplex met 190 assistentiewoningen. Dat gebeurt in opdracht van het plaatselijk OCMW en in samenwerking met Familiehulp, de grootste dienstverlener in thuiszorg in Vlaanderen.

Berekend op energiebehoefte
De verwachte opbrengst van de volledige zonnepaneleninstallatie bedraagt zo’n 87.000 kWh, wat ongeveer gelijk is aan het jaarlijks verbruik van 25 gemiddelde gezinnen. Maar in dit geval gaat de stroom niet naar het verbruik in de particuliere vertrekken maar naar de voorzieningen in de gemeenschappelijke delen zoals de verlichting. “Wat de installatie bijzonder maakt, is dat ze is berekend om de energiebehoefte van de gemeenschappelijke delen volledig te dekken, zelfs inclusief de tuinverlichting”, legt Kris Duchesne uit. “In de plaats van zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen, is het interessanter om het aantal panelen te kiezen in functie van je verbruik. Deze installatie is daar een duidelijk voorbeeld van. We zijn er fier op dat we dit project mogen uitvoeren.”

De eerste installaties worden in principe eind dit jaar opgeleverd. Bij IZEN werken momenteel 85 mensen. Het bedrijf haalde afgelopen jaar ook de groepsaankoop van de provincie Antwerpen binnen en is momenteel bezig met de uitvoering van het project.