Vandaag hebben bij IRIS Anticorrosion uit Geel, dat deel uitmaakt van IRIS Group, 12 nieuwe medewerkers hun eerste werkdag gewerkt. Het ging om erkende vluchtelingen die de voorbije maanden een opleiding tot industrieel schilder-klimmer volgden. Ze worden ingezet om hoogspanningsmasten te schilderen. Dit voor Vlaanderen unieke traject verliep in samenwerking met Rising (You(th) en VDAB.

De vluchtelingen werden aangeworven met een IBO-contract van 5 maanden. Mits ze slagen in hun stageperiode komen ze in oktober definitief in dienst. Het gaat om 12 Afghaanse migranten. Ze kregen verschillende opleidingen en taallessen Nederlands.

Voorbeeld van integratie
“Naast de technische en klimvaardigheden is het belangrijk dat de jonge vluchtelingen ook de juiste ingesteldheid hebben”, zegt het bedrijf. “Om deze baan aan te kunnen is een sterke motivatie belangrijk, maar ook een grote mate van onverschrokkenheid. Er zijn immers risico’s verbonden aan deze hoogtejob: er is het valgevaar – schilder-klimmers werken op hoogtes die variëren van 20 tot 120m – en er is een elektrisch risico omdat 1 van de 2 kanten van de te schilderen mast nog onder spanning staat. Veiligheidsregels moeten strikt worden opgevolgd: de sector staat immers voor nultolerantie wat ongevallen betreft.”

“Het verwerven van professionele vaardigheden in zo’n korte tijdsspanne ondanks de taal- en culturele barrières is een voorbeeld voor het land, een reden tot fierheid voor de onderneming, en een belofte voor al wie dag na dag vecht om zich te integreren in de maatschappij”, aldus nog het bedrijf in een mededeling.