Ionex Engineering heeft mooi contract in Litouwen

puritechIonex Engineering levert drie ionenwisselaars aan een suikerbedrijf in Litouwen. Daarmee versterkt het Herentalse bedrijf zijn internationale marktpositie. “Wij hebben nog slechts twee grote concurrenten in ons marktsegment”, zegt general manager Filip Rochette.

Ionex Engineering is gespecialiseerd in de bouw van ionenwisselaars. Dit zijn installaties die deeltjes in vloeistoffen verwijderen. Het zijn de facto kolommen die gevuld zijn met bolletjes van kunsthars. Die kunnen de ongewenste ionen uit een vloeistof weg nemen en ze uitwisselen tegen andere. Ionenwisselaars worden daarom vooral gebruikt in de waterzuivering, de demineralisatieprocessen, in de verwijdering van zware metalen, de terugwinning van edele metalen of in de voedingsindustrie.

Filip Rochette werkte een aantal jaren bij andere ondernemingen vooraleer hij tot de conclusie kwam dat hij het zelf beter kon. Hij zette in dit opzicht zijn eigen firma Ionex Engineering op die vandaag met vier collega’s de internationale markten bewerkt. Ze ontwierpen gepatenteerde procesventielen en konden zich steeds scherper profileren ten aanzien van de concurrentie. Met steeds groter succes. “Wij hebben onderhand installaties ontworpen voor China, Zambia, de Verenigde Staten, Mexico, Argentinië enz. Wij zijn nu in de running voor een order in Italië.”

De Litouwse bestelling is bestemd voor een suikerfabriek. De drie ionenwisselaars werden volledig ontworpen met behulp van het tekenpakket Solidworks 3D. “Wij hebben de installaties volledig zelf uitgetekend. Bij de bouw ervan is een beroep gedaan op metaalbedrijven uit de onmiddellijke omgeving als onderaannemers.” Het gaat om een project van 850.000 euro.

Ionex Engineering maakt deel uit van de Ierse groep Puritech waarin Filip Rochette een eigen participatie aanhoudt. Puritech zorgt voor de commercialisering en de marketing van de ionenwisselaars. Ionex Engineering zelf tekende in 2012 voor een omzet van pakweg 1,1 miljoen euro.

Het orderboek van de firma is ondertussen flink gevuld. Indien ook de Italianen tekenen kan Ionex Engineering verder werken tot eind 2014.