Het moet allemaal nog beginnen voor de studentonderneming IOBee (Thomas More – Geel), maar de prijzenkast staat al flink gevuld. Voor de 3de keer in enkele maanden mocht het team een prijs in ontvangst nemen. Deze keer de Bizidee Pop Poll, goed voor 4.000 euro.

Bizidee is een initiatief ter bevordering van ondernemerszin bij pre-starters van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. De deelnemers aan de Bizidee Pop Poll kunnen hun idee indienen en moeten vervolgens supporters zoeken. De indieners van de ideeën met de 5 meeste stemmen, mogen zich presenteren op de Nacht van de Inspiratie. De jury wijst de winnaar aan, bij de jongste editie dus IOBee. “IOBee zorgt zo voor een beter begrip en inzicht in de leefwereld van de bijen. Op termijn verwerft men bovendien meer inzicht in de problematieken ter bescherming van deze ecosystemen”, aldus de jury.

Digitale bijenkast
IOBee verbindt een bijenkast met het internet en geeft de imker van op afstand informatie over het microklimaat in een bijenkorf, stuurt gegevens over de groei van de kolonie en de hoeveelheid honing door en meet de vliegactiviteit aan de ingang van de korf. Zo wordt bijen houden minder arbeidsintensief en de imker kan sneller ingrijpen als dat nodig is.

Het Kempense team won eerder deze maand Small Business Project van Vlajo en was nog eerder laureaat in de Start Academy-wedstrijd, waar het de prijs won van meest duurzame idee. Ze hopen volgend jaar hun product op de markt te brengen.