Internationaal Ondernemen: zaken doen in groeiland Turkije

Turkije biedt heel wat mogelijkheden voor kmo’s, zowel op het vlak van import als export. De economie blijft er groeien. Naast de omvangrijke jonge bevolking (72 miljoen, goed opgeleid, waarvan de helft jonger dan 28), een economie in topvorm, een ondernemersvriendelijk klimaat en een centrale ligging heeft het land nog heel wat andere troeven die internationale handel en investeringen vergemakkelijken. Bij onze Kempense bedrijven zijn deze marktmogelijkheden onvoldoende gekend en daarom organiseerde Voka Midden-Vlaanderen (Leuven, Mechelen, Halle-Vilvoorde, Kempen) in het kader van de Week van het Internationaal Ondernemen, een seminarie ‘Groei mee met Turkije’. Een aantal bedrijven getuigden hoe zij zaken deden met Turkije. Onder hen Pascal Blommaerts, technisch-commercieel directeur van Spoorwegbouw – De Bonte Betonfabriek. Spoorwegbouw – De Bonte Betonfabriek is actief in spoorwegwerken, waterwerken en wegenwerken. Het bedrijf heeft  in België vestigingen in Laakdal en  Westmunster en in Cambodja, Vietnam, Zuid-Frankrijk en Turkije. De onderneming ontwerpt en produceert o.a. voorgespannen betonnen dwarsliggers.

Pascal Blommaerts getuigde over zijn ervaringen en concludeerde dat zaken doen met Turkije best wel voordelen biedt. “Turkije is een hele grote markt op alle gebied en vormt een springplank naar de Arabische landen waar ook nog veel staat te gebeuren. Zijn advies: “Vind de juiste partner en wees hierbij geduldig!”

In Made in Kempen las je eerder al over andere Kempense bedrijven die ook actief zijn in Turkije: Boomkwekers Arbor (Hulshout) en Herplant (Beerse), siliconenproducent Soudal uit Turnhout, Reynaers Aluminium en ook Biobest uit Westerlo dat hommels kweekt en verkoopt.