Interkoi uit Arendonk heeft zopas de duurste vis verkocht uit het 10-jarige bestaan. Het beestje veranderde van eigenaar voor 13.500 euro. “Dat is veel geld, maar in Japan worden vissen voor nog veel meer verkocht”, zegt Luc Borgmans.

Borgmans werkte zijn hele leven als zelfstandige, startte bedrijven op en verkocht die. 10 jaar geleden begon hij met Interkoi, waarmee hij koi’s invoert vanuit Japan. “Vanuit een hobby, maar tegelijk zag ik er een markt in”, vertelt hij. “Ik ga nu 3 tot 4 keer per jaar naar Japan en koop aan bij de beste kwekers. Ik mag zeggen dat we tot de top van Europa behoren op het vlak van hoogwaardig aanbod en we onderscheiden ons op het vlak van kwaliteit.”

Online verkoop
De Japanse karpers die Interkoi aan de man brengt, schommelen tussen de 1.000 en 10.000 euro. De verkoop situeert zich hoofdzakelijk in België en Nederland, al vertrekken er ook naar de rest van Europa, onlangs zelfs één naar Dubai. Die verkoop gebeurt grotendeels via de website. Van elke koi worden een foto en een filmpje gemaakt. “We hebben zo’n 12.000 filmpjes op YouTube staan”, aldus Borgmans. “Daarnaast publiceren we dagelijks een nieuwsbericht op de website. Op die manier creëren we daar veel trafiek naartoe. Dat heeft een enorme impact op onze bezoekcijfers.”

Wat de waarde van een koi bepaalt? “Dat is heel moeilijk in een paar zinnen uit te leggen. Het heeft te maken met de bouw, de afstamming, de huidkwaliteit, het patroon. We kopen aan vanaf de vissen 15-16 maanden oud zijn, maar dat zijn dan al erg grote vissen omdat ze afkomstig zijn van jumbo-ouders. Bij elke koi hoort ook een certificaat.”

De nieuwe eigenaar van de recordvis is een Nederlander. Daar worden verder niet al te veel mededelingen over gedaan. “Het is een klein wereldje”, luidt het bij Interkoi.