Interesse in duurzaam en energiezuinig blijft groot

de basis kamp cTerwijl iedereen iedere eurocent twee keer lijkt om te draaien vooraleer te investeren, zijn het toch niet de duurzame en energiezuinige maatregelen die eerst sneuvelen. Dat merken ze onder andere bij Kamp C, het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, in Westerlo. Zij trekken steeds meer bezoekers aan.

“De mensen zijn zich steeds meer bewust van het nut van duurzaamheid, want ze voelen de hoge energieprijzen nog toenemen in hun maandelijks budget. Ze zitten echt met het gevoel dat het zo niet kan blijven duren”, zegt communicatieverantwoordelijke Sofie Vervloet. “Mensen zien, wat energiezuinige oplossingen betreft, soms ook echt het bos door de bomen niet meer. Dan komen ze bij ons langs om een objectief advies te krijgen.”

Ook bedrijven kloppen steeds meer aan bij Kamp C. “De bedrijven zien steeds meer in dat ze de kaart van duurzaamheid moeten trekken. Wie wil overleven als onderneming, zal niet anders kunnen dan oog hebben voor duurzaamheidsaspecten”, zegt Angela Hardt, coördinator bedrijvencentrum De Basis op Kamp C. “De klimaatopwarming en de nieuwe regelgeving van verschillende overheden zullen elke verantwoordelijke ondernemer ertoe aanzetten om anders om te gaan met grondstoffen.” Dus komen bedrijven zich informeren over de evoluties in de bouwsector.

Het bedrijvencentrum De Basis op Kamp C begint, ondanks de moeilijke economische periode, eindelijk goed te draaien. “Er is nu 60 procent verhuurd aan bedrijven actief in duurzaam bouwen en wonen, energie of duurzaamheid in de bredere zin. Op dit ogenblik wordt die oppervlakte bezet door zes duurzame bedrijven. In het najaar verwachten we nog twee bedrijven die starten in innovatieve technologieën of toepassingen voor de bouw- en energiesector.” Ook de duurzame KMO-zone van 10 hectare op Kamp C ligt steeds beter in de markt. Twee bedrijven, Biohome en Ecohome, hebben al een eigen gebouw op de site gerealiseerd. Volgens Angela Hardt zijn er op dit ogenblik ook nog eens drie andere ondernemers die interesse hebben om op de KMO-zone hun bedrijf te bouwen.