Intation verwerkt draadloze signalen

logo IntationDe Kempen is rijk aan innovatieve bedrijven, al zitten die nog niet altijd boven de radar. Eén van die nog minder bekende jonge bedrijven is Intation, gevestigd in Geel. Het bedrijf startte in 2010, door een samenwerking van drie ervaren ingenieurs-ondernemers. Intation  is gespecialiseerd in het aanbieden van services en producten voor het toepassen van industriële draadloze technologieën.

“In onze huiskamer is het gebruik van wireless technologie als Wi-Fi en Bluetooth al lang doorgebroken. Maar in een industriële omgeving verloopt zo een acceptatie moeilijker, terwijl  de technologie vaak reeds bewezen is”, stelt Nico Van Hoorebeke van Intation.  “Wij specialiseren ons in het onderzoeken van de haalbaarheid van Wireless Sensor Networks. Veel sensoren kunnen hun data draadloos doorsturen, maar die data moeten uiteindelijk ook correct omgezet worden naar informatie, en daar zit onze meerwaarde”, vult Kevin Heylen hem aan.

Die meerwaarde brengt hen bij grote bedrijven in (petro)chemie, farmacie en voeding. Intation combineert daarbij jarenlange ervaring in industriële automatisering met eigen onderzoek naar draadloze toepassingen om haar kennis te verbreden.

Vorig jaar kwam Intation in contact met het Innovatiecentrum Antwerpen. De ambitie groeide immers om zelf een eigen innovatief concept uit te werken om draadloze netwerken beter te beheersen, om zo de betrouwbaarheid en beschikbaarheid te vergroten. Dit resulteerde in de aanvraag en goedkeuring van een subsidie voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie bij IWT (Vlaams Agentschap Innovatie). Ondertussen verwerft het bedrijf met de studie al volop nieuwe inzichten, die haar ongetwijfeld geen windeieren zullen leggen in de toekomst. Mogelijk het begin van het verhaal van een toekomstige Innovatieheld…