Insectenkwekerij Millibeter heeft recent zijn intrek genomen op de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens Made in Kempen Live, waar founder Johan Jacobs 1 van de sprekers was. Op de Philips-site zal het bedrijf organisch afval tot visvoer verwerken via de larven van de zwarte soldaatvlieg. Tegen eind dit jaar wordt gemikt op een capaciteit van 1.500 ton per jaar.

Millibeter ontwikkelde de omzetting van organisch afval naar de grondstoffen vet, proteïne en chitine via de larven van de tropsiche zwarte soldaatvlieg. “We verbeterden ons concept in een pilootinstallatie in Aartselaar”, vertelt Johan Jacobs. “Die was niet geschikt voor een commerciële schaal. We richten ons met ons product op de markt van veevoer en dat is een volumemarkt. Daarvoor moeten we een volumefabriek bouwen. We vonden een locatie in de Kempen bij de Open Manufacturing Campus, die opschalende productiebedrijven huisvest en begeleidt. Dit past in de beleidskeuze van het Dynamisch Actieplan Kempen, die de kweek van insecten een slimme specialisatie voor de regio noemt.”

Mogen meespelen
Het doel van Jacobs is om dit jaar een fabriek te bouwen waar larven van de zwarte soldaatvlieg 15.000 ton organisch afval omzetten in 1500 ton insectenmeel. “Een groot percentage van de input bestaat uit water”, zegt Jacobs. “De output is kurkdroog. Het is een efficiënte omzetting. 1.500 ton per jaar is voor ons een grote uitdaging en een grote sprong vooruit, maar op de markt van de vis- en veevoeders is het een beginniveau om te mogen meespelen.”