Nog voor het einde van dit jaar verhuist insectenkweker Millibeter vanuit Aartselaar naar een leegstaand pand aan de Visbeekstraat in Turnhout. Daar wil het op grote schaal insecten kweken. “We investeren 4 tot 5 miljoen in onze nieuwe vestiging”, vertelt CEO Johan Jacobs. Millibeter is samen met Voka-Kempen gangmaker van het Efro-project Kempen Insect Valley.

Millibeter specialiseert zich in de kweek van de zwarte wapenvlieg op organische reststromen. Het bedrijf bestaat 5 jaar en heeft momenteel 6 mensen in dienst. “We zijn klaar voor een commerciële plant”, zegt Johan Jacobs. “Omdat we deel uitmaken van de Kempen Insect Valley, was het logisch dat we in de Kempen op zoek gingen. We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht, zowel industriële als landbouwgebouwen en uiteindelijk zijn we in Turnhout terechtgekomen. We krijgen trouwens een zeer goede medewerking van het stadsbestuur, in het bijzonder van de milieudienst.”

Ook andere insecten
Naast extra productiefaciliteiten voor de zwarte wapenvlieg wil Millibeter op de nieuwe locatie ook andere insecten zoals meelwormen en sprinkhanen kweken. Verder wil het bedrijf de kweek op nieuwe reststromen onderzoeken in een eigen testcentrum.

“We spreken over de verwerking van 15.000 ton aan reststromen per jaar”, verduidelijkt de CEO. “Maar de waardecreatie moet komen vanuit de larven. Die leveren proteïnen, vetten en chitine, dat een biopolymeer is.”

Na de opstart in Turnhout gaat de huidige vestiging in Aartselaar dicht. Het bedrijf verwacht eens de nieuwe plant volledig operationeel is, 20 tot 25 mensen tewerk te stellen.