Insectenkwekerij Millibeter is zopas verhuisd van Aartselaar naar Turnhout. Daar wil het bedrijf van Johan Jacobs straks 40 ton afval per dag omzetten in 4 ton grondstoffen – lees: insecten en larven – voor onder meer vis- en varkensvoer en andere toepassingen. Voor de verdere uitbouw van de Kempen Insect Valley is er steun vanuit het Europese Efro-fonds.

Johan Jacobs was 10 jaar internationaal actief in de Belgische diplomatie. In die periode werd hij zich bewust van de globale uitdagingen: de groei van de wereldbevolking en de verhoogde vraag naar grondstoffen en voeding, gekoppeld aan een toenemende afvalberg. Dat bracht hem bij de start van Millibeter.

Hij richtte zich tot de kweek van de zwarte wapenvlieg en onderzocht het potentieel, enerzijds om organisch afval te verwerken en anderzijds als bron van grondstoffen zoals eiwitten, lipiden en chitine. Nu is hij klaar voor de commerciële exploitatie.

Zijn volledige verhaal brengt de CEO op Made in Kempen Live op 1 maart in Beerse. Dat gaat over het toenemende belang van businessmodellen die minder vervuilend zijn, groei door respect voor de omgeving, enz. Samen met Voka Kempen-Mechelen is Johan Jacobs trouwens initiatiefnemer van de Kempen Insect Valley, dat tot doel heeft projecten en samenwerkingsverbanden rond waardecreatie met insecten op te zetten.

Nog niet ingeschreven voor Made in Kempen Live op 1 maart? Breng je reservatie spoedig in orde.