Innovatieprijzen voor drie Kempense bedrijven

De Kempense Innovatieraad (KIR) heeft tijdens het Festival van de Creativiteit in Turnhout drie Kempense bedrijven een Innovatie Award toegekend. De prijzen gingen naar Avia-Gis uit Zoersel Galaxy Studios uit Mol en het Resource Lab uit Turnhout.

Het Festival van de Creativiteit  was een enorm succes. Onder meer ook door de inbreng van zo’n 50 ondernemingen. Zij brachten een eigen kijk op de inzet van de ondernemingen om hun productie-aanbod te vernieuwen en bijkomende markten te creëren. Het initiatief van de KIR, de Kempense Innovatieraad was daarmee een voltreffer. Het gaf het Festival van de Creativiteit van Flanders DC een unieke meerwaarde.

In het kader van de festiviteiten koos een deskundige jury onder leiding van Vic Swerts (Soudal) ook drie bedrijven uit die elk in hun specifieke categorie bekroond werden omwille van hun innovatieve inzet.

In de categorie non-profit ging de innovatieprijs naar het Resource Lab uit Turnhout. Het lab is een initiatief van het kringloopcentrum WEB dat in 2010 een recyclage-atelier opstartte. Daar worden niet verkoopbare afvalmaterialen door creatief design omgebouwd tot hippe producten. In samenwerking met de hogescholen Thomas More en de Katholieke Hogeschool Limburg worden er oa. design meubelen gemaakt op basis van sloophout en innovatieve prints op stoelen en tafels. Het Resource Lab heeft ondertussen al vijf verkooppunten.

In diezelfde reeks behoorden de vzw De Ploeg en de Lidwina Stichting (Mol) mee tot de genomineerden.

In de categorie micro-ondernemingen ging de innovatieprijs naar Avia Gis. Het bedrijf uit Zoersel ontwikkelt zogenaamde ruimtelijke informatiesystemen die toegepast worden op insecten en knaagdieren. Het bedrijf zette concreet een tool op waarmee ziekteverwekkers in kaart kunnen gebracht worden en hun verspreiding gemodelleerd. Het bedrijf stelt ondertussen vijf hoogopgeleide personeelsleden tewerk die op nieuwe ontwikkelingen werken.

In diezelfde reeks behoorden Peira (Turnhout) en Studio Koop (Beerse) mee tot de genomineerden.

In de categorie grote ondernemingen ging de innovatieprijs naar de Galaxy Studios uit Mol. Het bedrijf van Wilfried en Guy Van Baelen heeft zich gespecialiseerd in geluidsopnames. Met hun Surround Sound Mixing Systemen haalden ze artiesten uit de hele wereld naar Mol. Hun Auro-3D formaat voegt vandaag ook de dimensie hoogte toe aan geluid. Niemand minder dan George Lucas (Star Wars) en Steven Spielberg hebben al beslist om hun eigen studios uit te bouwen met het Auro-3K formaat.  Zelfs de Duitse auto-industrie heeft vandaag belangstelling voor hun ontwikkelingen.

In diezelfde reeks behoorden Cartamundi uit Turnhout en Laborex uit Olen tot de genomineerden.

De KIR is gebouwd op de  samenwerking tussen 12 organisaties: Resoc Kempen, VOKA-Kamer van Koophandel Kempen, VKW Kempen, Unizo Kempen, SPK, Innotek, het Agentschap Ondernemen, SCK, VITO, Thomas More Kempen, Flanders DC en het Innovatiecentrum Antwerpen.