Vanmiddag vond de officiële ondertekening plaats voor de oprichting van de Innovatiecampus Geel. Die beslaat een oppervlakte van 20 hectare en wil bedrijven aantrekken die samenwerkingen sluiten met de onderwijsinstellingen Thomas More en KU Leuven. Op termijn moeten er meer dan 1.000 mensen een job vinden.

De partners van de Innovatiecampus Geel zijn, naast de hogeschool en de universiteit, de intercommunale IOK, HIKempen Stichting, de stad Geel en Voka-Kempen. Het merendeel van de gronden was in het bezit van de Stichting. De voorbije jaren kocht IOK percelen bij om tot een geheel van 20 ha te komen. Die situeren zich vlakbij de campus van KU Leuven/Thomas More. IOK zal instaan voor de verdere ontwikkeling van het terrein. “De campus staat open voor nieuwe spin-offs en gevestigde bedrijven”, zegt IOK-directeur Kris Vreys. “Voorwaarde is dat ze kennis van de universiteit en de hogeschool gebruiken, stageplaatsen aanbieden enzovoort zodat er een win-win ontstaat. Er moet nog een bouwvergunning worden aangevraagd en gezorgd worden voor een ontsluiting. De realisatie zal nog 2 tot 3 jaar duren.”

Het bestaande innovatie- en opleidingsgebouw BEMT vormt het toekomstige campushart en zal de naam ‘Innovatiecampus Geel’ groot afficheren. “We willen de draaischijf zijn voor de activiteiten van de Innovatiecampus”, zegt bestuurder Jan Lievens, die tegelijk een renovatieproject voor het gebouw aankondigt.

Kennisstad
“Binnen KU Leuven realiseren we jaarlijks voor 265 miljoen euro aan techtransfers naar de industrie”, zegt Michael De Blauwe van KU Leuven. “Nog een cijfer: jaarlijks sluiten we 2.000 nieuwe industriële overeenkomsten. Op die manier dragen we kennis over naar industriële partners en dat is wat we hier ook willen doen.” Els Van Weert van Thomas More Kempen kondigt aan dat ze studenten nog meer zullen aanmoedigen tot ondernemerschap. Burgemeester Vera Celis meent dat er weer een nieuwe stap is gezet in de uitbouw van Geel als kennisstad.

Na de plechtige ondertekening van het samenwerkingsakkoord onthulden vertegenwoordigers van de verschillende partijen een bord waarrond de komende jaren de campus moet groeien.