Tijdens de innovatieacademie, die tussen 6 november en 30 april in de Kempen plaatsvindt, krijg je een totaalbeeld van innovatie waarmee je zelf aan de slag kan gaan in je eigen bedrijf. “De academie helpt die elementen uit het geheel te kiezen die voor jouw bedrijf belangrijk zijn”, vertelt Kurt Peys van het Innovatiecentrum provincie Antwerpen. “We bekijken samen de verschillende vormen van innovatie, van product, proces, service tot bedrijfsmodel, en gaan na welke vorm en type van innovatie uw bedrijf best nastreeft.” We bieden u daarnaast heel wat inspiratie en voorbeelden van binnenlandse en buitenlandse bedrijven.

Het innovatietraject is in de Kempen speciaal gericht op eenmanszaken en KMO’s tot en met 15 voltijdse medewerkers. Tot de doelgroep horen werknemers en bedrijfsleiders. Het traject is opgebouwd uit zes sessies.

  • Sessie 1: Bedrijfsmodel/waarom innoveren?: We analyseren je huidig bedrijfsmodel. Elke vorm van innovatie veronderstelt een goede kennis van je bedrijfsmodel als vertrekpunt. Wat is innovatie en waarom is het zo cruciaal dat uw bedrijf innoveert?
  • Sessie 2: Strategie: We helpen je jouw eigen innovatiestrategie te creëren. Een strategie die ook de grenzen van jouw innovatieprojecten in kaart brengt. (investering, timing,…)
  • Sessie 3: Werkwijze: Hoe ideeën creëren en selecteren? Hoe ga je best te werk om je innovatieproject de grootst mogelijke slaagkans te bieden?
  • Sessie 4: Organisatie: Hoe bouw je structuren en processen op om innovatie niet alleen in de dagdagelijkse werking van jouw bedrijf te integreren, maar ook om te koesteren op lange termijn?
  • Sessie 5: HR-Beleid: Welk ‘soort’ mensen heb je nodig om te innoveren? Welke profielen? Wat zijn ideale ‘innovatie-teams’? Wat is het belang van jouw leiderschap bij innovatie?
  • Sessie 6: Cultuur: Wat zijn de karakteristieken van een innovatieve bedrijfscultuur? Hoe kan jij een innovatieve cultuur bereiken in jouw bedrijf?

Frank Dethier begeleidt deze Innovatieacademie. “Hij nodigt je graag uit om jou te helpen jouw bedrijf innovatiever te maken, je te leren jouw werknemers te inspireren tot innovatie.” Dethier heeft meer van 10 jaar ervaring als Innovatiemanager bij Philips en begeleidt al enkele jaren jonge bedrijven en start-ups.

Het aantal deelnemers aan de innovatieacademie is beperkt tot 18. Wie erbij wil zijn, moet zich voor 31 oktober inschrijven bij Frank.VanDael@voka.be. Op 9 oktober wordt al een gratis infosessie georganiseerd zodat kan kennis gemaakt worden met begeleider Frank Dethier en met de inhoud van deze academie. De Innovatieacademie is een unieke samenwerking tussen de Vlaamse Innovatiecentra, Flanders DC en Voka Kempen, met de steun van minister Ingrid Lieten.

Verwant en interessant: